17 juni 2012

Fransk potatisgratäng

En mycket god potatisgratäng som fungerar bra att förbereda. Det här gjorde jag som tillbehör till lammsteken i påskas
Från Bonniers Kokbok, 2008, Albert Bonniers Förlag, Stockholm

Tid: ca 1 h

Betyg: 4/5

Ingrediener för 4 portioner
800 g mjölig potatis ca 10 st, exempelvis King Edward
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
2-4 vitlöksklyftor, finhackade
Salt och peppar

Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den antingen för hand eller i matberedare i ½ cm tjocka skivor. Lägg ned i en stor bunke och tillsätt övriga ingredienser, rör om ordentligt. Lägg ned i en ugnsäker form och platta till med träsked eller stekspade. Klicka över 2 msk smör och ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter och den fått fin färg. Ta ut och låt vila ca 5 minuter innan den serveras.

Kommentar
Älskar potatisgratäng med vitlök så det här var mycket gott! Om du vill kan du ta bort smöret och riva osten ovanpå istället för i smeten. Servera detta som sagt till lammstek, men det kan serveras till i princip vilket kött som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar