Inte så ofta jag bräserar kött på det här sättet men kul att prova ibland.
Från http://www.recepten.se/recept/porterstek.html
Tid: ca 2 timmar (men inte stor arbetsinsats)
Betyg: 4/5
Ingredienser för ca 7 portioner
1,25 kg benfritt nötkött från steken eller rostbiff
1 flaska porter öl (33 cl)
½ dl outspädd svartvinbärssaft eller motsvarande mängd ruby port
1 dl soja
7 enbär
7 st svartpepparkorn
Timjan
3 buljongtärningar eller 4 ½ msk konc. fond
2 gula lökar, skivad
Till sås
Spadet från grytan, silat
3 dl grädde
Maizena redning
Instruktioner
Ta fram en gryta där köttet ligger "trångt" och lägg ned alla ingredienser till spadet. Koka upp och lägg ned köttet och sätt in en kötttermometer, det ska småkoka under lock tills temperaturen är ca 70 grader, ca 1½ timme. Dra bort grytan från värme och låt köttet svalna i spadet ca 20 min. Skär sedan upp i jämna skivor.
Sila spadet ned i en kastrull och blanda med vispgrädde, koka upp. Red sedan av till önskad tjocklek. Servera med potatis och grönsaker i valfri form och tilllagningsmetod.
Kommentar
Väldigt god sås, men råkade få tag på en riktigt seg köttbit, de kallade den grytstek i affären, men jag har ingen aning vad det var för något. Riktigt gott till trots. Serverade detta med hasselbackspotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar