26 januari 2012

Lasagne med röda linser och morot

Från http://www.matklubben.se/recept/vegetarisk_lasagne_med_linser_och_morot_79127.html

Lagat den 26/11 -11

Betyg: 5/5

Tid: 50 minuter

Ingredienser för 5-7 portioner
500 g passerade tomater
1 gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk honung
1 msk vitt vin
½ dl rapsolja
2 dl röda linser
1 liter vatten
1-2 tärningar grönsaksbuljong
2-3 morötter finrivna
1 dl vetemjöl
6 dl helmjölk
8-9 lasagneplattor
Salt, peppar
1 dl Basilka

Instruktioner
Fräs löken tills den mjuknar, hällpå passerade tomater, vin, honung och vitlök. Låt sjuda ca 15 minuter. Koka under tiden linserna i vattnet tillsammans med buljongtärningen i ca 10 min. När linserna kokat klart slå av vattnet och lägg dem i tomatsåsen. Tillsätt hackad basilika och morrötter, smaka av med salt och peppar, dra av från värmen och låt stå så länge. Häll rapsolja i en kastrull med beläggning. Vispa ned mjölet och sedan mjölk, koka upp under ständig omrörning och vispning. När såsen blir tjock ta bort kastrullen från plattan. Häll lite vitsås i en medelstor form och lägg sedan på lasagneplattor och tomatsås. Gör sedan detta i minst två lager till, toppa med vitsåsen. Grädd mitt i ugnen i ca 25-30 min på 200 grader. Täck med grill folie om den ser ut att brännas.

Pris
Lasagneplattor från Ica 16 kr
Röda linser från Ica (ekologiska) 13 kr
Standard mjölk från Sju Gårdar 9 kr
Passerade tomater från Ica (ekologiska) 10 kr

Kommentar
Verkligen supergod lasagne! Även om den tar tid är den väldigt lätt att laga. Har aldrig lagat vitsås utan smör så det var kul att prova. Ett bra recept att laga när man får vegetarianer på besök eller om man vill ha en lite "lättare" lasagne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar