24 april 2013

Borcht (rödbetssoppa från Ukraina)

Från http://www.ica.se/recept/rysk-rodbetssoppa-585043/

Detta är den perfekta soppan att laga till en smällkall vinterdag. Lika enkel som god.

Tid: ca 50 minuter med matberedare (20 minuter förberedelser)

Betyg: 5/5

Ingredienser för ca 8 portioner
750 g rödbetor
2 potatisar
2 morötter
1 - 2 gula lökar
100 g rotselleri eller 3 stjälkar blekselleri
500 g vitkål
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
3 lagerblad
3 msk tomatpuré
1 burk passerade tomater
Salt och peppar
Dill till garnering

Skala alla grönsaker och riv allt utom vitlöken grovt, gärna i matberedare. Fräs allt som rivits i en gryta i smör eller rapsolja (obs ej olivolja) i ca 10 minuter, rör om flitigt det ska bara bli lätt stekt. Hacka vitlöken under tiden, lägg ned den tillsammans med övriga ingredienser när det stekts klart och låt sedan koka sakta minst 30 minuter. Smaka av och strö över hackad dill. Servera med smetana eller crème fraiche och bröd (gärna gjort på surdeg).

Kommentar
Har gjort andra rödbeötssoppar men denna var den bästa. Väldigt enkel att sno ihop med matberedare. Dillen ska vara i riktigt riklig mängd!Vill du ha lite mer smak byt ut en del av vitkålen mot surkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar