8 juni 2012

Fiskgryta från Smögen

Från Bonniers Kokbok, 2008, Albert Bonniers Förlag, Stockholm

Jag är mycket förtjust i fiskgrytor och soppor, de är alltid så ljuvligt mustiga. Här kommer en av mina favoriter. Kan med fördel lyxas till med räkor och musslor om man så vill.

Tid: ca 40 min

Betyg: 4/5

Ingredienser för 4 portioner
½-1 kuvert saffran
350-400 fiskfilé i tärningar, gärna olika sorter
2 potatisar
1 gul lök
2 tomater
1 fänkålstånd
1 röd paprika
1 tsk curry
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 krm cayennepeppar
1 msk dill
1 msk persilja, hackad

Instruktioner
Tärna alla grönsaker, (tomater ska skållas i kokande vatten först). Fräs lök, fänkål och potatis i en rymlig kastrull så de blir mjuka. Lägg ned paprika och tomater tillsammans med curry och saffran, fräs ytterligare en minut. Späd med buljong och vin, koka upp och sjud sedan några minuter. Rör ner crème fraiche så den löses upp. Lägg ned fisk och sjud försiktigt 3 minuter till. Avsluta med skalade räkor och ordentligt borstade blåmusslor om de ska vara med. Strössla över persilja och dill. Servera med hembakat bröd.

Kommentar
Det går bra att ersätta färska tomater med avrunna burktomater när tomater inte är i säsong. Gjorde om detta till en soppa en gång genom att jag ökade mängden buljong till det dubbla, lika gott det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar