17 juni 2012

Mustig linssoppa med tomater

Från Bonniers Kokbok, 2008, Albert Bonniers Förlag, Stockholm

Tid: ca 50 min

Betyg: 4/5

Ingrediener för 4 portioner
2½ dl gröna linser
2 gula lökar
1 msk paprikapulver
400 g hela tomater på burk
1 lagerblad
2 tärningar buljong
1 1/4 liter vatten
3 potatisar
1 msk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar
Hackad Persilja till servering

Instruktioner
Skilj tomater och spad åt. Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i olja i en stekgryta, rör ned paprikapulver. Häll på vatten, buljongtärning, lagerblad och spadet från tomaterna. Avsluta med sköljda linser och låt koka upp. Småkoka ca 30 minuter. Skär under tiden tomaterna i grova bitar. Smaka av med salt och peppar.Smaka slutligen av honung och vitlök. Koka ytterligare 5 minuter och strö över persilja. Servera med bröd.

Kommentar
Lätt godaste linssoppan jag lagat. Både mustig och matig. Honungen var den perfekta smakbrytningen! För att höja smaken ytterligare tog jag en matsked rödvinsvinäger också. Rekomenderar dock inte att frysa soppan då linserna blir väldigt saggiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar