16 juni 2012

Lammstek med citron och vitlök

Tyckte att ett påsklamm skulle sitta fint så lagade jag detta på påskafton.  Kanske egentligen inte så smart då lammsteken var från Nya Zeeland och Svenska lamm inte är i säsong just då.
Från Bonniers Kokbok, 2008, Albert Bonniers Förlag, Stockholm

Tid: ca 2 h

Betyg: 4/5

Ingredienser för 8 portioner
ca 1½ kg benfri lammstek
3 klyftor vitlök
3 kvistar timjan
½ dl persilja
Skal av 1 citron
Steksnöre

Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka vitlök och persilja. Skölj citronen noggrannt i varmt vatten och riv sedan det yttersta skalet på ett rivjärn. Blanda ihop vitlök, citron och persilja med timjan. Lägg in där benet suttit på lammsteken tillsammans med salt och peppar. Knyt ihop lammsteken med steksnöre, genom att slå öglor runt den och dra åt lite mellan varje varv avsluta genom att knyta samman stumparna. Vill du ha hjälp kolla här http://www.youtube.com/watch?v=RfAHFwq3mbw Stick in en stektermometer i tjockaste delen av steken och sätt in i ugnen strax under mitten. Vid 60 grader är den rosa och 70 grader genomstekt, för rosa stek behövs ca 60 min (tiden kan variera från olika ugnar så använd digital termometer). Ta fram den och låt vila i folie ca 10 min. Skär sedan i tunna skivor och servera med ratatouille och potatisgratäng eller råstekt potatis.

Kommentar
Riktigt god lammstek, men tyvärr blev den nästan genomstekt, det var bara mitt i som den fortfarande var dugligt rosa. Den var dock väldigt mör och saftig.  Var även ganska grisigt och tog tid att knyta lammsteken, men det var inte så svårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar