16 juni 2012

Lammcurry

Från Bonniers Kokbok, 2008, Albert Bonniers Förlag, Stockholm

Här är ett recept som påminner till viss del om africana (som jag gjorde för ett bra tag sedan), men här med lamm och kokos istället.

Tid: 1-1½ timme

Betyg: 4/5

Ingredienser för 6 portioner
600 g benfritt lamkött från rygg, bog eller stek eller dubbla mängden med ben
1 finhackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1-2 msk curry
1 lagerblad
2 hela kryddnejlikor
1-2 kanelstänger
4 krm cayennepeppar
400 g kokosmjölk
2 dl hönsbuljong
 Tillbehör
Basmatiris för 6 portioner
Grekisk yoghurt
Cashewnötter eller andra nötter, rostade
Skivad slanggurka
Skivad Banan
Russin

Instruktioner
Fräs lök, vitlök och kött tillsammans med curry. Lägg ned lagerblad, nejlikor och kane. Rör om och fortsätt fräs 2 minuter till. Tillsätt därefter allt förutom tillbehören och låt koka upp, sjud sedan ca 50 minuter. Gör iordning tillbehören under tiden. Smaka av med curry, salt och peppar. Red eventuellt av den med maizenaredning.

Kommentar
Gott, men det kan vara svårt att hitta bra bitar av lamm till ett vettigt pris. För det mesta är det endast  steken som inte kommer med ben. Laga därför på hösten då lamm är i säsong. Tillbehören kan varieras också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar