2 oktober 2011

Orientalisk köttgryta

Från: http://www.matklubben.se/recept/orientalisk_viltgryta_42302.html

Ingen aning hur orientaliskt detta är, men väldigt speciella smaker kan jag lova.

Tid: 50 minuter

Betyg: 5/5

Ingredienser för 4 portioner
500 g kött (gärna vilt)
2 gula lökar
1 banan
1 äpple
3/4 dl russin
2 pressade vitlöksklyftor
3 hela nejlikor
1 msk curry
3 droppar tabasco
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
4,5 dl köttbuljong (tärning/fond + vatten)
1 dl crème friache

INstruktioner
Putsa köttet rent från hinnor och skär det i lagom stora grytbitar. Skala och skiva sedan äpple och lök tunt, tärna bananen. Bryn köttet i en stekpanna och fräs under tiden curry, lök och äpple i en stor gryta. Häll över köttet i grytan tillsammans med tomatpuré, soja och vetemjöl. Tillsätt allt utom crème friachen i grytan och låt sjuda ca 45 minuter eller tills köttet är mört. Runda av med crème fraiche strax innan servering, rör om tills den har helt löst sig i grytan. Servera med gurka i skivor, jasminris och gärna något bröd.

Pris
Crème friache från Ica, 9,50 kr
Banan från Chiquita, 2,91 kr
Gul lök, Sverige, 2,93 (köpte 2 st)
Äpple, Sverige 3,25 (köpte 2 st)
Mörad fläskytterfilé från Ica, Sverige , 77,32 kr
(Hade övriga ingredienser)

Kommentar
Riktigt, riktigt gott! Härligt kryddstarkt och också väldigt krämig konsistens. Ursprungsreceptet innehöll viltkött, men jag hade fläskkött över från Africanan så jag använde det istället. Tabascon uteslöt jag och ersatte med ett par krm cayennepeppar. Banan var ovanligt gott i gryta även om den nästan smälte bort. Se upp så du inte biter i nejlikorna, ger äcklig bismak. URK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar