17 september 2011

Spaghetti Bolognese


Från Bonniers Kokbok 2008, Albert Bonniers Förlag, Stockholm sid. 63


En försvenskad variant av en typiskt norditaliensk ragu, imorn tänker jag laga den äkta, men mer om det imorn. Dett var i alla fall lagat den 17/9.

Betyg 4/5

Tid Ca 60 min

Ingredienser för 4 portioner
400 g hela tomater
1 dl torrt vitt vin eller matlagningvin
400 g nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
50 rimmat fläsk
2 selleristjälkar
2 msk tomatpuré
1 tärning köttbuljong
400 g spaghetti
Parmesanost
2 morötter
2 lagerblad
1 krm riven muskot
Oregano och basilika

Instruktioner
Hacka alla grönsaker fint och strimla fläsket.
Fräs grönsakerna i en stekpanna tillsammans med fläsket
Lägg över i en gryta och bryn sedan köttfärsen och lägg över den i grytan
Tillsätt buljong, tomater, lagerblad, vin och muskot koka upp och låt sedan sjuda i minst 30 minuter, gärna längre (jag låter det oftast sjuda 45 min). Smaka av med salt och peppar och strö över basilka eller oregano
Servera med nykokt spaghetti och parmesanost och gärna en god sallad.

Pris
Hela tomater från Saltå Kvarn 13,90 kr (ekologiska)
Gul lök, Sverige 2,89 kr (köpte 2 st)
Matlagningsvin, vitt från Druvan 19,90
Nötfärs 27,20 kr
Stekfläsk från Scan 17,70 kr
Tomatpuré från Ica, 9,90 kr (ekologisk)
(Hade parmesan och spaghetti redan)
Summa: 91,49 kr

Kommentar
Mycket god rätt, men inget bra alternativ om man har bråttom. Undvik också att tillsätta vatten till såsen då det urvattnar en del av vinets goda smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar